NL EN
DONEER NU!

Matige drinkers leven niet langer dan niet-drinkers

25 juli 2024

Matige drinkers leven niet langer dan niet-drinkers Studies die suggereren dat mensen die met mate alcohol drinken, langer leven dan mensen die helemaal geen alcohol drinken, deugen niet. Dat is de conclusie van een studie van het Canadian Institute for Substance Use Research, waarvan de resultaten deze week verschenen in de Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

De groep wetenschappers hebben 107 Engelstalige studies gevonden waarin gekeken werd naar drinkgewoonten en levensverwachting. De conclusie van al die onderzoeken was dat degenen die tussen 1 glas per week en 2 glazen per dag dronken, een 14% lagere kans hadden om tijdens de follow-up periode te sterven dan de niet-drinkers.

Maar … kijk je alleen naar de resultaten van kwalitatief goede onderzoeken dan zag je wat anders. Dan zag je dat matig alcoholgebruik niet te linken is aan een betere levensverwachting. En dan hebben we het over onderzoek onder relatief jonge mensen (jonger dan 55), waarin alleen gekeken is naar degenen die nooit gedronken hebben. In veel onderzoek omvat de groep niet-drinkers namelijk ook ex-drinkers die vaak om gezondheidsredenen gestopt zijn met drinken. De matige drinker steekt daar vanzelfsprekend altijd gezond bij af. In kwalitatief goede studies zijn niet-drinkers ook geen incidentele drinkers, wat in diverse kwalitatief slechte studies wel het geval was.

De conclusie van de onderzoekers is dat veel ondeugdelijk onderzoek nu een verkeerd (positief) beeld geeft van de effecten van matig alcoholgebruik en derhalve verwarrend is voor de consument. De eerste auteur van het artikel, dr. Tim Stockwell (foto), noemt de onderzoeken in het dagblad The Guardian "propaganda van de alcoholindustrie".

Stockwell, T., Zhao, J., Clay, J. et al. Why Do Only Some Cohort Studies Find Health Benefits From Low-Volume Alcohol Use? A Systematic Review and Meta-Analysis of Study Characteristics That May Bias Mortality Risk Estimates. Journal of Studies on Alcohol and Drugs 85 (2024) 4 , 441-452
https://doi.org/10.15288/jsad.23-00283

Bron: jsad.com en theguardian.com.

Laatste nieuws