NL EN
DONEER NU!

Finse Alcoholwet wordt vrijwel zeker versoepeld

29 mei 2024

Finse Alcoholwet wordt vrijwel zeker versoepeld De Grote Commissie van het Finse Parlement, dat uit 25 leden bestaat en beslist over EU-gerelateerde kwesties, heeft groen licht gegeven voor enkele wijzigingen in de alcoholwetgeving. Het is vrijwel zeker dat het voltallige Parlement het wetsvoorstel binnenkort zal goedkeuren.

Kamerleden van de Sociaal-Democratische Partij stelden voor dat de commissie deskundigen over deze kwestie zou raadplegen, maar dat voorstel werd weggestemd door vertegenwoordigers van de vier regeringspartijen, waaronder die van de christen-democraten, die eerder sceptisch stonden tegenover het wetsvoorstel. Dit terwijl kamerleden van de andere oppositiepartijen de oproep van de SDP steunden.

De wet gaat winkels met vergunning toestaan gegiste alcoholhoudende dranken te verkopen met een alcoholgehalte tot 8%, vergeleken met de huidige 5,5%. Momenteel zijn dranken tussen 5,5% en 8% alleen verkrijgbaar bij staatsmonopolie-winkels van Alko.

In overeenstemming met het regeringsprogramma wordt een volgende wetswijziging onderzocht. Die moet de verkoop in de detailhandel van alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte tot 15% mogelijk maken.

Bronnen: yle.fi en finlex.fi.

Update: de wet is 5 juni 2024 - conform de verwachting - met 102 stemmen vóór en 80 tégen aangenomen en is 10 juni 2024 om 9:00 uur van kracht geworden.

Laatste nieuws