NL EN
DONEER NU!

Regionaal en lokaal integraal alcoholbeleid effectief

26 februari 2015

Uit onderzoek in Noord-Brabant door Moniek C.M. de Goeij en Anton E. Kunst, in samenwerking met de drie GGD’en blijkt dat regionaal en lokaal integraal alcoholbeleid effectief is.

Gemeenten die meededen aan de regionale alcohol preventieprojecten “16 min geen goed begin” en “Laat je niet flessen” lieten bij jongeren van 12 t/m 15 jaar, tussen 2007 en 2011, een grotere afname zien in wekelijks drinken dan gemeenten die niet meededen.

Gemeenten die een lokale aanpak hadden met samenwerking tussen verschillende beleidssectoren en gemeenten die meer typen beleidsinstrumenten gebruikten deden het wat betreft het terugdringen van drankgebruik bij jongeren beter dan gemeenten die dat niet deden. Een beleid met meer samenwerking tussen de sectoren betekende een latere startleeftijd, een beleid met meer typen instrumenten betekende een afname in zwaar drinken.

facsheet_integraal-beleid-en-drankgebruik_de-goeij_final_stap-website.pdffacsheet_integraal-beleid-en-drankgebruik_de-goeij_final_stap-website.pdf (140 kB)

Laatste nieuws