NL EN
DONEER NU!

Hoe riskant is het als een zwangere licht drinkt?

12 september 2017

Hoe riskant is het als een zwangere licht drinkt? Wat zijn de risico’s als een zwangere vrouw minder dan 32 gram alcohol per week* tot zich neemt? De studies daarover zijn geanalyseerd door Dr Luisa Zuccolo en haar collega’s van de Bristol University. De resultaten zijn verschenen in BMJ Open.

De onderzoekers vonden slechts 26 relevante studies over het onderwerp sinds 1950. Die tonen niet overduidelijk aan dat dit consumptieniveau leidt tot schade aan de baby, alhoewel er in zeven studies een verband werd gevonden tussen licht drinken en een gemiddeld 8% hoger risico op het hebben van een kleine baby (in vergelijking met het drinken van geen alcohol). Ook is er een 10% hogere kans op een vroeggeboorte.

Vanwege het voorzorgprincipe en het feit dat in een paar studies zelfs licht alcoholgebruik het risico vergroot op een te kleine baby en op een vroeggeboorte, raadt het onderzoeksteam vrouwen aan gedurende de hele zwangerschap niet te drinken.

*32 gram is ongeveer 3 Nederlandse standaardglazen bier, wijn of gedistilleerd.

Mamluk L, et al. Low alcohol consumption and pregnancy and childhood outcomes: time to change guidelines indicating apparently ‘safe’ levels of alcohol during pregnancy? A systematic review and meta-analyses. BMJ Open 2017;7:e015410. doi:10.1136/bmjopen-2016-015410

Bron: bbc.com.

mamluk-low-alcohol-consumption-and-pregnancy-and-childhood-outcomes.pdfmamluk-low-alcohol-consumption-and-pregnancy-and-childhood-outcomes.pdf (1,30 MB)

Laatste nieuws