NL EN
DONEER NU!

Britse denktank: accijnssysteem moet worden hervormd

6 september 2019

Het Britse systeem van alcoholaccijnsheffing moet drastisch worden herzien, zodanig dat het alcoholgehalte van de drank bepaalt hoeveel accijns er betaald moet worden. Dat staat in een nieuw rapport van de Social Market Foundation (SMF), een Britse denktank.

Het pleidooi voor hervorming van de alcoholaccijnzen, dat vandaag verscheen, vindt de bestaande accijnsregels inconsistent en oneerlijk. Bovendien zijn daardoor sommige hooggradige dranken, zoals cider, onterecht goedkoop.

Om dergelijke inconsistenties op te lossen en schadelijk zwaar drinken te ontmoedigen, stelt het SMF een verschuiving van de belastingdruk voor naar sterke dranken die voor consumptie thuis worden gekocht en weg van zwak-alcoholhoudende dranken die in cafés en bars worden geconsumeerd. Er moet een nieuw systeem komen waarbij de accijns per eenheid alcohol stijgt met de sterkte van het product. Door een Pub Relief-regeling zou de accijns lager zijn bij verkopen in de horeca, dan bij verkopen in de detailhandel.

Het rapport roept ook op om de accijnsheffing in het Verenigd Koninkrijk te 'depolitiseren' en in handen te geven van deskundigen die eens in de zoveel jaar kijken naar de schade als gevolg van overmatig drinken van alcoholhoudende dranken. In de tussenliggende jaren kunnen de tarieven gekoppeld worden aan de inflatie. De Brexit maakt het – aldus de opstellers van het rapport - gemakkelijker de hervormingen door te voeren. Het voorgestelde Pub Relief-schema is bijvoorbeeld momenteel niet mogelijk onder EU-wetgeving.

Bron: ias.org.uk.

pour-decisions---the-case-for-reforming-alcohol-duty-.pdfpour-decisions---the-case-for-reforming-alcohol-duty-.pdf (1,04 MB)

Laatste nieuws