NL EN
DONEER NU!

Minder alcoholverkeerscontroles, ook al veroorzaakt drank 20 tot 30% van de auto-ongelukken

13 november 2017

Minder alcoholverkeerscontroles, ook al veroorzaakt drank 20 tot 30% van de auto-ongelukken De politie controleert steeds minder met groots opgezette controles op rijden onder invloed. De 'alcoholfuik' heeft aan effectiviteit ingeboet omdat automobilisten elkaar waarschuwen via sociale media. In plaats daarvan zet de politie 'vliegende brigades' in.

In de periode 2014 - juni 2017 werden bij controles 96.431 overtredingen geconstateerd voor rijden onder invloed. In 95,5% ging het om rijden onder invloed van alcohol, in 3,3% om rijden onder invloed van drugs of medicijnen en in 1,2% van de gevallen weigerde de bestuurder een ademanalyse of bloedproef. Wie wil weten waar de rijders onder invloed betrapt werden kan terecht op een kaart van de Volkskrant.

Uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd met een WOB-verzoek, blijkt dat het aantal alcoholcontroles de laatste is afgenomen. Controles zijn ook kleiner van omvang. Egbert-Jan van Hasselt, projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie, bevestigt de dalende trend. "De BoB-campagnes hebben gewerkt en het wordt steeds minder maatschappelijk getolereerd om met drank op achter het stuur te kruipen." Wel is nog steeds bij 20 tot 30% van de auto-ongelukken alcohol een van de oorzaken. Naar schatting vallen jaarlijks 75 tot 140 verkeersdoden als gevolg van alcohol.

De prioriteiten van de politie liggen elders, zoals bij woninginbraken, cybercrime en veelvoorkomende misdrijven. Ook verwacht de politie de komende jaren meer bestuurders te gaan controleren op drugs.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws