NL EN
DONEER NU!

Streep door schrappen accijnskorting kleine brouwerijen

14 oktober 2021

De Tweede Kamer verzet zich tegen het schrappen van de accijnskorting voor kleine brouwerijen. Het kabinet wil hen vanaf 2023 evenveel accijns laten betalen als grote brouwerijen. Een Kamermeerderheid lijkt daar een streep door te gaan zetten. Of zij dat echt doen zal binnenkort blijken als het wetsvoorstel in de Tweede Kamer wordt besproken.

"Kleine brouwerijen moeten we stimuleren en koesteren", zegt VVD-kamerlid Folkert Idsinga. De SP vindt het 'niet eerlijk' als kleine brouwerijen evenveel moeten betalen als de grote spelers. Ook D66, de PVV en het CDA willen dat de uitzondering die nu bestaat voor kleine brouwerijen intact blijft.

Wie minder dan 200.000 hectoliter bier per jaar produceert, krijgt nu 7,5% korting op de af te dragen accijns. Dit is ooit in het leven geroepen om het kleine brouwers gemakkelijker te maken te concurreren met grotere brouwerijen, die het voordeel hebben van schaalgrootte. Een belangrijke reden om de uitzondering te schrappen, is dat het systeem van accijnzen zo eenvoudiger wordt.

Tegelijkertijd wil het kabinet de manier veranderen waarop accijns over bier wordt berekend. Met de nieuwe rekenmethode betalen brouwerijen € 7,49 euro per volumeprocent alcohol. Gewoon bier (pils 5%) wordt iets minder belast, zwaar bier (speciaalbier 7% en hoger) meer. Hoe zwaarder het bier, hoe hoger het accijnstarief.

Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief laat weten dat hij de zorgen van de kleine brouwers 'heeft gehoord'.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws