NL EN
DONEER NU!

Drinkende vrouwen hebben hoger risico op levercirrose dan mannen

1 oktober 2019

Recent is in het American Journal of Gastroenterology een meta-analyse verschenen over het risico op levercirrose als gevolg van alcoholgebruik. In totaal werden 7 cohortstudies en 2 case-controlstudies meegenomen met de gegevens van 2.629.272 deelnemers, waarvan er 5.505 de ziekte hadden gekregen.

Er was geen verhoogd risico op levercirrose bij incidentele drinkers. Consumptie van één glas alcohol per dag hing samen met een verhoogd risico op levercirrose bij vrouwen, maar niet bij mannen.

Bij hoger gebruik nam het risico op cirrose exponentieel toe. Het risico voor drinkende vrouwen op levercirrose bleek consistent hoger dan dat voor mannen. Het drinken van meer dan 5 glazen kon in verband gebracht worden met een aanzienlijk verhoogd levercirrose-risico bij zowel vrouwen als mannen.

Meer kwalitatief hoogstaand onderzoek is nodig om de rol van andere risicofactoren, zoals genetische kwetsbaarheid, lichaamsgewicht, metabole risicofactoren en drinkpatronen op te helderen.

Roerecke, M., Vafaei, A., Hasan, O. S., Chrystoja, B. R., Cruz, M., Lee, R. & Rehm, J. Alcohol Consumption and Risk of Liver Cirrhosis: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Gastroenterology 114 (2019) 10, 1574-1586.

Bron: ncbi.nlm.nih.gov.

Laatste nieuws