NL EN
DONEER NU!

Rol huisarts bij herkennen overmatig alcoholgebruik onder ouderen

17 augustus 2016

De meeste overmatige drinkers (meer dan 21 glazen per week voor mannen of 14 glazen per week voor vrouwen) zijn te vinden in de categorie van 65 jaar en ouder, met een hoog opleidingsniveau. Het gaat om 15%, bijna twee keer zo veel als hoogopgeleide respondenten van tussen de 25 en 45 jaar.

Klinisch geriater Hanna Willems, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, is niet verrast door de uitkomsten. Het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden ziet Willems in de spreekkamer terug. „Lageropgeleiden hebben niet het inkomen gehad om gewoontedrinker te worden. Die ouderen drinken vaak minder, en het is vaker bier dan wijn.”

Jaren van overmatig drinken kunnen zich op verschillende manieren wreken, in een lichaam waarvan door ouderdom toch al functies afnemen en dat alcohol langzamer afbreekt. Het drinken kan maag-, lever- en darmklachten veroorzaken, maar ook somberheid, angst, slapeloosheid en geheugenproblemen.

Floor van Bakkum, teammanager preventie van verslavingsexpert Jellinek, vindt dat de huisartsen overmatig alcoholgebruik onvoldoende herkennen. Jellinek wil dat zorgverleners in de zogeheten eerste lijn sneller overmatig alcoholgebruik signaleren. Dat gebeurt met trainingen, signaleringstests en gesprekstechnieken. Voor huisartsen is er de richtlijn ‘Problematisch alcoholgebruik’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Daarin staat onder meer welke lichamelijke klachten, indirecte signalen of informatie uit de omgeving van een patiënt kunnen duiden op overmatig drinken, en hoe daarnaar te vragen.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl