NL EN
DONEER NU!

Therapie bij alcohol- of cannabisverslaving levert samenleving miljoenen op

7 december 2016

Cognitieve gedragstherapie (CGT) in de verslavingszorg levert de samenleving miljoenen op. Maatschappelijke kosten voor politie, justitie en gezondheidszorg nemen af en jongeren stoppen minder met school. Dit heeft het RIVM in opdracht van het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland onderzocht.

Het onderzoek laat zien dat de CGT-behandeling bij alcoholverslaving netto 10.000-14.000 euro per persoon over een periode van 10 jaar oplevert. Dit betekent 596 miljoen euro bij een jaarlijkse toename van 5.000 alcoholcliënten.

De voordelen voor de cliënten en de samenleving zijn een verbeterde gezondheid, betere kwaliteit van leven, een hogere arbeidsproductiviteit of minder schooluitval. Een afname van het aantal cliënten met een alcoholverslaving betekent lagere kosten voor politie en justitie door minder criminaliteit.

Bron: ggznederland.nl.

maatschappelijke-kosten-baten-analyse-van-cognitieve-gedragstherapie-voor-alcohol--en-cannabisverslaving_1.pdfmaatschappelijke-kosten-baten-analyse-van-cognitieve-gedragstherapie-voor-alcohol--en-cannabisverslaving_1.pdf (1,27 MB)

Laatste nieuws