NL EN
DONEER NU!

WHO: meer dan 7.400 doden per dag in Europa door 4 industrieën

12 juni 2024

Dagelijks overlijden in Europa meer dan 7.400 mensen als gevolg van de activiteiten van vier grote industrieën. Dat stelt een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de ‘commercial determinants of NCDs’, dat vandaag in Brussel werd gepresenteerd.

Het gaat om de industrieën achter alcohol, tabak, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen. Deze producten spelen een grote rol bij het ontwikkelen van vele vormen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Meer dan 1 miljoen doden in Europa worden veroorzaakt door tabak, ongeveer 600.000 door fossiele brandstoffen, ruim 400.000 door alcohol en 350.000 door ultrabewerkt voedsel. Overall gaat het om 24,5% van alle sterfgevallen in de 53 landen van WHO Europa.

Ondertussen doen de producenten hun best om hun handel in stand te houden. Volgens Hans Kluge, directeur van WHO Europa, werken ze met 'bedrieglijke tactieken' actief preventiemaatregelen van overheden tegen. De WHO doelt daarmee op lobbyen, reclame gericht op kinderen en de verspreiding van misleidende informatie via de media. Het rapport pleit dan ook voor strengere regels voor marketing, lobbying en fondsenwerving.

Bronnen: theguardian.com en who.int.

commercial-determinants-of-ncds.pdfcommercial-determinants-of-ncds.pdf (11,9 MB)

Laatste nieuws