NL EN
DONEER NU!

Bierbrouwers belonen studentenverenigingen voor meer alcoholgebruik

2 december 2019

Bierbrouwers belonen studentenverenigingen voor meer alcoholgebruik Groningse studentenverenigingen proberen het alcoholgebruik onder hun leden terug te dringen, maar kortingen van bierbrouwers stimuleren dat alcoholgebruik juist.

De verenigingen maakten na een aantal excessen in een convenant afspraken met de gemeente, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit over cultuurverandering. Rode lijn in de afspraken is dat er wat moet gebeuren aan de alcoholcultuur. Maar de praktijk leert dat studentenverenigingen financieel worden beloond als hun leden juist méér alcohol drinken. Die bedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro's.

Studentenverenigingen met een eigen bar zijn ook een horecaonderneming. Net als horecazaken worden de verenigingen door bierbrouwerijen financieel aangemoedigd om zo veel mogelijk bier te verkopen. Dat gaat via een korting, de zogenoemde hectoliterbonus. De hectoliterbonus werkt via een staffelsysteem. Hoe meer bieromzet, hoe hoger de korting. Die kan oplopen tot 75%.

'Biermakelaar' Tom van Erven Dorens heeft jarenlange werkervaring met biercontracten. Hij heeft onder meer voor Bavaria gewerkt. "Bierbrouwers doen dit omdat studentenverenigingen een zeer interessante doelgroep zijn", zegt hij tegen RTV Noord. "Studenten drinken veel bier en als studenten bekend zijn met een biermerk zijn ze sneller geneigd dit merk in de rest van hun leven ook te drinken."

Een woordvoerder van burgemeester Schuiling van Groningen erkent dat de systematiek van de hectoliterkorting haaks staat op het convenant dat eind juni tussen de gemeente en studentenverenigingen werd gesloten.

Bronnen: nos.nl en rtvnoord.nl.

Laatste nieuws