NL EN
DONEER NU!

Deskundigen over alcohol en productiviteit

14 december 2016

Jaarlijks laten we bijna 1,7 miljard euro liggen doordat we werken met een glaasje op – of onze roes liggen uit te slapen. Dat staat in een rapport dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in oktober publiceerde. Het gaat hier slechts ten dele om alcoholisten of mensen die ieder weekend dronken zijn. Ruim twee derde van die 1,7 miljard euro is toe te schrijven aan ‘gemiddelde drinkers’: de 90 procent van de Nederlanders die 0,5 tot 2,5 glaasje per dag drinkt.

NRC Next laat diverse deskundigen aan het woord die uitleggen waarom alcohol slecht is voor de productiviteit.

René Kahn, hoogleraar psychatrie, vertelt dat alcohol de celdeling in de hersenen remt, wat nodig is voor het opslaan van binnenkomende informatie. Alcohol blokkeert ook bepaalde signaalstoffen in de hersenen, waardoor je aandacht verslapt, en je trager bent.

Jeroen Raaijmakers, emeritus hoogleraar cognitieve psychologie, wijst op het feit dat zelfs één of twee glaasjes al direct invloed hebben op de manier waarop je informatie verwerkt.

Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie, wijst op nog een effect van alcohol: vernauwing van de aandacht, ook wel ‘alcoholbijziendheid’ genoemd. Ook wijst hij er op dat alcohol bestaande emoties versterkt. Een fijne collega wordt fijner, een gezellige borrel gezelliger, maar een rotklus nog vervelender.

Over dronkenschap zijn ze het helemaal eens: die is ronduit gevaarlijk. Dronkenschap veroorzaakt ontstekingsreacties in de hersenen, die op lange termijn littekenweefsel achterlaten met blijvende cognitieve schade. Zelfs als je alleen in het weekend drinkt, maar wel elk weekend te veel.
En dan is er nog de ‘morning after’: het gevoel waarmee je ’s morgens weer op kantoor verschijnt na een avondje uit. Misschien alleen wat moe, misschien zelfs met een kater.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws