NL EN
DONEER NU!

Heineken medesponsor onderzoek naar gezondheidseffecten licht alcoholgebruik

5 juli 2017

Heineken medesponsor onderzoek naar gezondheidseffecten licht alcoholgebruik Elke dag één wijntje, biertje of borreltje zou goed zijn voor het lijf en hartaanvallen voorkomen, wordt wel gezegd. Maar het is nooit goed, uitputtend onderzocht. Er zijn ook onderzoeken die stellen dat zelfs laag alcoholverbruik kan leiden tot hersenvergiftiging of meer kans op borstkanker. Het Amerikaanse National Institutes of Health trekt daarom $100 miljoen uit voor een echt gedegen onderzoek.

Inmiddels is voor dit zogenaamde MACH15-onderzoek $67,7 miljoen opgehaald bij vijf bedrijven, al dan niet toevallig allemaal alcoholproducenten. Het gaat om de bierbrouwers AB Inbev, Carlsberg en Heineken, en sterke drank-makers Diageo en Pernod Ricard.

Reden voor critici om bij voorbaat te twijfelen aan de uitkomsten van het onderzoek. Volgens die critici is onderzoek naar een product dat door een sector zelf wordt gefinancierd, nooit echt helemaal immuun voor invloeden van bedrijven. De onderzoekers zelf stellen echter dat het onderzoek volledig onafhankelijk zal zijn, en dat het mogelijk is dat de uitkomst heel slecht uitpakt voor de betalende bedrijven. De critici wijzen er dan weer op dat enkele hoofdonderzoekers in het verleden zich door de alcoholbranche hebben laten betalen.

Het plan is 8.000 gezonde vrijwilligers van boven de 50 jaar op 16 plekken in de VS, Europa, Afrika en Zuid-Amerika voor zes jaar te volgen. Een deel van die groep zal gevraagd worden helemaal te stoppen met drinken, het andere deel dient dus één alcoholische versnapering per dag te nuttigen. Dat vinden van vrijwilligers kan nog wel eens lastig worden, want deelnemers weten van te voren niet bij welke groep ze worden ingedeeld. Een ander kritiekpunt is dat het onderzoek te kort duurt om de relatie met bijvoorbeeld borstkanker te onderzoeken.

Bronnen: quotenet.nl en nytimes.com.

Laatste nieuws