NL EN
DONEER NU!

UK houdt consultatie over nieuwe alcoholrichtlijnen

8 januari 2016

UK houdt consultatie over nieuwe alcoholrichtlijnen De UK Chief Medical Officer Dame Sally Davies is deze week gestart met een consultatie over drie voorgenomen alcoholrichtlijnen. Het gaat om een alcoholrichtlijn rond wekelijks drinken, een alcoholrichtlijn rond drinken op feesten en een richtlijn m.b.t. alcohol en zwangerschap.

De richtlijn voor mensen die regelmatig of wekelijks drinken is voor mannen én vrouwen: drink niet meer dan 14 eenheden* per week, gespreid over minimaal 3 dagen. Als je wilt minderen kan je dat het beste doen door enkele drank-vrije dagen per week te nemen.
De richtlijn is voor mannen lager dan voorheen, vooral omdat inmiddels bekend is dat zelfs het drinken van kleine hoeveelheden alcohol riskant is: het kan met name kanker veroorzaken. Bovendien blijken de positieve effecten van alcohol minder groot te zijn dan gedacht en eigenlijk alleen te gelden voor vrouwen van 55+ die 5 eenheden alcohol per week drinken.

De richtlijn rond het drinken op feesten omvat enkele aanbevelingen hoe op zulke momenten met drank om te gaan. Die zijn onder meer: probeer je te beperken, drink langzaam, drink tijdens het eten, wissel af met water, zorg voor vrienden in de buurt, vermijd riskante drinkgelegenheden, zorg dat je veilig naar huis kunt. Verder wijst de richtlijn enkele risico-groepen erop extra alert te zijn.

De voorgestelde nieuwe richtlijn m.b.t. alcohol en zwangerschap is vrij eenvoudig: als u zwanger bent of wilt worden kunt u het beste helemaal niet drinken.

*14 Britse eenheden = 11,5 Nederlandse standaardglazen. In flessen uitgedrukt: 1,5 fles wijn, of 9,3 flesjes pils van 30 cl. of 0,4 fles jenever.

Bron: www.gov.uk.

Laatste nieuws