NL EN
DONEER NU!

Minder overmatige drinkers, maar te vroeg om conclusies te trekken

31 maart 2023

Het aantal overmatige drinkers is in 2022 afgenomen. In 2021 dronk 7,3% van de Nederlandse volwassenen nog ‘overmatig’, het afgelopen jaar daalde dat percentage naar 6,5%.

Directeur Peter de Wolf van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), de lobby-organisatie van de alcoholsector, laat weten opgetogen te zijn over deze ontwikkeling. Hij wijst erop dat het aandeel overmatige drinkers al geruime tijd afneemt. In 2014 dronk nog bijna 10% van de volwassenen overmatig. De Wolf denkt dat het deels komt omdat mensen zich steeds bewuster worden van de risico's van overmatig drinken.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ziet ook dat er wat aan het schuiven is in de publieke opinie over drankgebruik. Maar hij wijst er ook op dat de cijfers van de jaren 2021 en 2022 natuurlijk beïnvloed zijn door de lockdowns als gevolg van de coronapandemie. “Het feit dat de horeca toen dicht was heeft de alcoholomzet en dus ook het overmatig alcoholgebruik beïnvloed. Dat zie je terug in deze cijfers over het drankgebruik van volwassenen. Kijk je alleen naar de jongeren, dan is de trend juist negatief. Ook is het aantal zware drinkers het afgelopen jaar niet gedaald.”

Van Dalen vindt het dan ook te vroeg om te zeggen dat er definitief iets is veranderd in het overmatig drankgebruik van de Nederlanders. “Enige maanden terug lieten de brouwers weten dat de bieromzet weer hoger is dan vóór de coronapandemie. Daar schrok ik toen wel van.“

We moeten volgens Van Dalen de dalende trend in het alcoholgebruik door volwassenen, ingezet in de coronajaren, proberen vast te houden. Dat betekent wat hem betreft vooral kritisch kijken naar de beschikbaarheid, reclame en de prijs van alcohol.

Bronnen: cbs.nl en trouw.nl.

Laatste nieuws