NL EN
DONEER NU!

Het Grote Uitgaansonderzoek 2023

15 februari 2024

Het Trimbos-instituut heeft in 2023 het Grote Uitgaansonderzoek uitgevoerd onder uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar die in het jaar voorafgaand aan het onderzoek minstens één keer een feest, festival, club of discotheek hadden bezocht. In 2020 is een vergelijkbar onderzoek uitgevoerd.

Een belangrijkste bevinding van het Grote Uitgaansonderzoek over het jaar 2023
Is dat fors alcohol drinken ook in 2023 de norm was: tijdens het uitgaan gemiddeld 7 glazen voor mannen en ruim 5 glazen voor vrouwen. Voorafgaand aan het uitgaan (‘indrinken’) komen daar nog ruim 6 glazen voor mannen en 4 voor vrouwen bij.

Onder uitgaanders wordt ook flink gerookt, al lijkt een groot deel een ‘gelegenheidsroker’. Het gebruik van ecstasy, 3- of 4-MMC en cocaïne steeg ten opzichte van de laatste meting in 2020. Het gebruik van ketamine stabiliseerde ten opzichte van 2020, ongeveer een kwart van de uitgaanders (24,6%) gebruikte in het afgelopen jaar.

Het Grote Uitgaansonderzoek onderzocht ook of uitgaanders middelen zoals paddo's, ketamine en MDMA gebruiken om emotionele of psychische klachten te verminderen. Dat bleek het geval.

Gemiddeld rapporteerde een vijfde van de uitgaanders dat zij het vermoeden hebben ooit gedrogeerd te zijn. Dit aandeel ligt het hoogste onder LHBTIQ+ vrouwen en het laagst onder heteromannen.

grote-uitgaansonderzoek-2023.pdfgrote-uitgaansonderzoek-2023.pdf (2,22 MB)

Laatste nieuws