NL EN
DONEER NU!

Antwoord op Kamervragen over de ingrediënten die aan wijn worden toegevoegd

21 januari 2016

Minister Edith Schippers van VWS heeft antwoord gegeven op de Kamervragen van het Sjoera Dikkers over ingrediënten die aan wijn worden toegevoegd.

In haar antwoord legt de minister uit dat, om het natuurlijk vergistingsproces van druiven in goede banen te leiden en te komen tot een zuiver, gezond en stabiel product, bepaalde wijnbereidingstechnieken worden toegepast. Deze zogenaamde oenologische procedés zijn beschreven in de EU-Verordening 606/2009 en kunnen met zich meebrengen dat bepaalde hulpstoffen worden toegevoegd.
Zij geeft echter ook aan dat voor dranken met een alcoholpercentage van 1,2% of meer geen ingrediëntendeclaratie noch voedingswaardevermelding verplicht is.

Kortom: er worden vaak hulpstoffen toegevoegd, maar die hoeven niet op het etiket vermeld te worden. Mogelijk komt de Europese Commissie binnenkort wel met een voorstel om dat wél te verplichten.

Minister Schippers geeft in haar antwoorden ook aan dat zij van oordeel is dat consumenten bewuste voedingskeuzes moeten kunnen maken op basis van goede informatie. Zij wacht dan ook, voor wat betreft een eventuele toekomstige verplichte vermelding van de ingrediënten op alcoholhoudende dranken, de voorstellen van de Europese Commissie af.

Bron: tweedekamer.nl.

Laatste nieuws