NL EN
DONEER NU!

Rechter: SlijtersUnie moet bezwaar tegen blurring-pilot richten aan gemeenten

13 juli 2016

Rechter: SlijtersUnie moet bezwaar tegen blurring-pilot richten aan gemeenten Vandaag heeft de voorzieningenrechter bepaalt dat de SlijtersUnie voor bezwaar tegen de blurring-pilot (en verzoeken die te stoppen) niet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet zijn, maar bij de individuele gemeenten. In tegenstelling tot wat vele media melden heeft de rechter dus niet geoordeeld dat het schenken van alcohol in winkels mag.

"De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft gemeenten niet op te roepen een pilot te staken waarin zij bij de handhaving van de Drank- en Horecawet mengvormen van horeca en winkels (zoals een wijntje bij de kapper) gedogen", aldus de rechtbank. "Deze mengvormen zijn ingevolge de Drank- en Horecawet niet toegestaan." Maar de rechtbank vindt dat de VNG een beperkte rol heeft bij de uitvoering van de pilot door de gemeenten. De uitvoering ervan ligt bij de individuele gemeentebesturen. De SlijtersUnie moet bij hen zijn als ze voor de blurring-activiteiten een stokje wil steken.

De SlijtersUnie gaat dan ook door met de lopende rechtszaken tegen gemeenten. De eerste toetsing door de bestuursrechter zal op 21 juli plaatsvinden door de voorzieningenrechter in Utrecht, meldt de SlijtersUnie. Dan vindt er een geding plaats dat de SlijtersUnie heeft aangespannen tegen de burgemeester van Nieuwegein. Het zal van die uitspraak afhangen of de SlijtersUnie doorgaat met de procedures tegen de burgemeesters van andere deelnemende gemeenten.

Bronnen: nu.nl en slijtersunie.nl.
Uitspraak: hier.

bier-bij-kapper-blijft-strafbaar.docbier-bij-kapper-blijft-strafbaar.doc (486 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl