NL EN
DONEER NU!

Nieuw Brits rapport over alcoholschade

16 september 2020

Nieuw Brits rapport over alcoholschade Vandaag verscheen het rapport van de Britse Commissie inzake alcoholschade, onder voorzitterschap van Baroness Finlay of Llandaff. In dat rapport wordt opgeroepen om te komen tot een 'door de wetenschap geleide' nieuwe alcoholstrategie.

De Commissie Finlay of Llandaff heeft van meer dan 140 partijen schriftelijke inbreng ontvangen, waarvan ongeveer 40 van mensen die directe ervaring hebben met alcoholschade. Ook waren er in maart vier hoordagen, waarop 39 deskundigen aan het woord kwamen.

Volgens het rapport, met de titel 'It‘s everywhere', is er behoefte aan een nieuwe alcoholstrategie, aangezien 'er niets echt veranderd is' sinds de laatste nationale alcoholstrategie die in 2012 werd gepubliceerd.

Aanbevelingen uit het eindrapport zijn onder meer:

• De nieuwe alcoholstrategie moet gerichte maatregelen omvatten om gezinnen te ondersteunen en kinderen te beschermen tegen alcoholschade, waaronder door alcohol veroorzaakt geweld.
• De nieuwe alcoholstrategie moet wetenschappelijk onderbouwd zijn en de evidence-based aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overnemen om het schadelijke gebruik van alcohol te verminderen. Dit omvat:
- maatregelen die alcoholhoudende dranken minder makkelijk betaalbaar maken, zoals de invoering van minimumprijzen in Engeland;
- beperkingen van de reclame en marketing voor alcohol, zoals het beëindigen van sportsponsoring;
- betere informatie voor consumenten;
- advies en behandeling voor mensen die riskant drinken en
- acties om rijden onder invloed te verminderen.
• De positie van alcohol in de Britse cultuur moet aan de orde worden gesteld. Dit omvat:
- het aanpakken van het stigma rond probleemdrinken;
- het stimuleren van gesprekken over alcoholgebruik en
- het creëren van ruimte voor mensen om open te zijn over de effecten van alcohol op hun gezondheid en de mensen om hen heen.

Minder schade als gevolg van alcoholgebruik (nu £ 3,5 miljard per jaar) zou de druk op de National Health Service helpen verlichten en capaciteit vrijmaken om te reageren op de gevolgen van COVID-19.

Bron: alcoholpolicy.net.

Laatste nieuws