NL EN
DONEER NU!

ZonMw onderzoek blurring aangeboden aan Tweede Kamer

3 oktober 2016

Vandaag heeft staatssecretaris Martin van Rijn de 'Verkennende studie blurring' naar de Tweede Kamer gestuurd. Het omvat een literatuurstudie en een scenario-studie naar de effecten van blurring op de verkoop en het verbruik van alcohol. De opdracht tot dit door Ecorys opgestelde rapport kwam via ZonMw van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uit de literatuurstudie blijkt dat er een positieve relatie bestaat tussen de alcoholbeschikbaarheid – bijvoorbeeld gemeten in het aantal en de spreiding van verkooppunten en de openingstijden van winkels – en alcoholconsumptie. Ook blijkt een verhoogde alcoholconsumptie te resulteren in gezondheidsklachten, schade en/of problemen t.a.v. de openbare orde. Deze relatie is in meerdere (wetenschappelijke) studies aangetoond. De economische effecten van blurring kunnen nog niet in kaart worden gebracht wegens een gebrek aan cijfers betreffende de omvang van blurring.

Uit de scenario-studie blijkt het volgende:

Het eerste scenario betreft horecaondernemingen die een verbreding naar retail zoeken en retailzaken die een verbreding naar horeca zoeken (zowel om niet als tegen betaling). Het toestaan van dit scenario zal waarschijnlijk leiden tot een toename in alcoholbeschikbaarheid, waarbij er meer nadruk op handhaving komt te liggen. Normalisatie en oneerlijke concurrentie zijn punten van aandacht voor dit scenario volgens de geïnterviewden;

Het tweede scenario betreft de verkoop van alcohol voor consumptie elders door retailzaken. Een deel van de geïnterviewden geeft aan dat het niet zeker is of de alcoholconsumptie onder dit scenario zal toenemen. Hierdoor wordt dit scenario als minder problematisch gezien dan het eerste scenario (consumptie ter plaatse). Het “zien drinken doet drinken” effect vindt niet plaats bij het tweede scenario;

Het rapport stelt verder dat de omvang van blurring in Nederland momenteel niet vast is te stellen; de cijfers ontbreken. Daardoor is het ook niet mogelijk om in te schatten hoe blurring zich met betrekking tot de twee scenario’s gaat ontwikkelen.

effecten-van-scenarios-met-betrekking-tot-blurring-.pdfeffecten-van-scenarios-met-betrekking-tot-blurring-.pdf (571 kB)

Laatste nieuws