NL EN
DONEER NU!

Wereldwijd drinkt zo’n 10% van de zwangeren

12 januari 2017

Wereldwijd drinkt zo’n 10% van de zwangeren In het tijdschrift The Lancet Global Health is een studie verschenen naar het alcoholgebruik door zwangere vrouwen en het voorkomen van het foetaal alcohol syndroom (FAS). Daaruit blijkt dat wereldwijd circa 10% van de zwangere vrouwen alcohol gebruikt. De verschillen zijn echter groot.

Ierland heeft het hoogste percentage drinkende zwangeren: 60,4%. Wit-Rusland staat op plaats 2 (46,6%). Daarna volgen Denemarken (45,8%) en Groot-Brittannië (41,3%). Het betreft de cijfers uit 2012. Het aantal drinkende zwangeren in Nederland in dat jaar wordt geschat op 18%.

De hoofdonderzoeker Svetlana Popova vermoedt dat één op de 67 vrouwen die tijdens de zwangerschap drinkt een baby met FAS krijgt. Volgens haar worden er jaarlijks wereldwijd 119.000 kinderen met dit syndroom geboren.

Bron: camh.ca.

popova-estimation-of-national-regional-and-global-prevalence-of-alcohol-use-during-pregnancy-and-fetal-alcohol-syndrome.pdfpopova-estimation-of-national-regional-and-global-prevalence-of-alcohol-use-during-pregnancy-and-fetal-alcohol-syndrome.pdf (2,18 MB)

Laatste nieuws