NL EN
DONEER NU!

Ga je blozen van alcohol, dan grotere kans op DNA schade

23 januari 2018

Ga je blozen van alcohol, dan grotere kans op DNA schade Wie een rode blos krijgt van een paar glazen wijn moet extra oppassen. De kans op DNA-schade door alcohol is dan groter dan bij mensen die geen rood hoofd krijgen na het nuttigen van een drankje.

Het blozen door drank wordt ook wel de ‘Asian Glow’ genoemd, omdat het vooral voorkomt bij Aziatische mensen, van wie bekend is dat ze in het algemeen minder goed tegen de gevolgen van alcohol kunnen. De rode gloed ontstaat door een erfelijk tekort aan het enzym aldehydedehydrogenase (ALDH2). Hierdoor is de lever minder goed in staat om de aceetaldehyde (ethanal) in alcohol af te breken, waardoor de giftige substantie opstapelt in het lichaam. Het gevolg? Een verhoogde hartslag, misselijkheid, hoofdpijn of dus een rood hoofd.

In een studie, die deze maand in Nature verscheen, schrijven Britse onderzoekers van Cambridge dat wie last heeft van de ‘Asian Glow’ meer DNA-schade oploopt dan eerder werd gedacht. Onderzoeker Anya Topiwala voegt daaraan toe dat mensen met de genmutatie meer kans lopen op alcoholgerelateerde kankers.

Bron: welingelichtekringen.nl.

Laatste nieuws