NL EN
DONEER NU!

STAP desnoods naar de rechter om wijn bij de kapper in Amsterdam

18 november 2015

Een wijntje drinken bij de kapper? Vanaf volgend jaar zou het zomaar kunnen in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wil meedoen aan een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om vanaf 1 januari te experimenteren met mengvormen tussen winkels en horeca. Het experiment begint als minstens twintig gemeenten zich bij de VNG hebben aangemeld.

Dat betekent dat winkels ook alcohol mogen schenken en verkopen, terwijl horecagelegenheden producten mogen verkopen. Dat is wettelijk verboden.
Met het experiment wil Amsterdam aan de wens van ondernemers in de stad tegemoet komen.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP verzet zich al tijden tegen diverse plannen om het schenken van alcohol in winkels en bij dienstverleners toe te staan (zie voor alle informatie over blurring de themapagina). STAP vond de afgelopen tijd zowel ministers Ronald Plasterk en Henk Kamp als staatssecretaris Martin van Rijn aan haar zijde. De VNG wil desondanks starten met een pilot die formeel als doel heeft "mengvormen van horeca en winkel" te inventariseren, waarbij - aldus de VNG - "de regels in het kader van de volksgezondheid en de openbare orde in acht genomen worden."

Inmiddels is duidelijk dat gemeenten en ondernemers in het kader van deze pilot verder zullen gaan dan een simpele inventarisatie. Zij gaan experimenteren met mengvormen en concepten die in strijd zijn met de Drank- en Horecawet. De berichten vandaag over de plannen van Amsterdam bevestigen dat. STAP heeft de VNG laten weten dat zij gemeenten die overtreding van de wet toestaan zal benaderen met het verzoek handhavend op te treden. Wim van Dalen, directeur van STAP, zei eerder al "desnoods naar de rechter" te zullen stappen.

Bron eerste twee alinea's: rtvnh.nl.

Laatste nieuws