NL EN
DONEER NU!

Staat sponsorde voor ruim een half miljoen euro aan bier- en wijncursussen

25 november 2022

Sinds begin dit jaar heeft het Ministerie van Sociale Zaken ruim een half miljoen euro uitgegeven aan cursussen als 'bartender', 'wijnbrevet' of 'vinoloog'. Dat blijkt uit cijfers die Argos opvroeg bij het UWV. Het geld werd uitgegeven binnen een nieuwe regeling voor (bij)scholing, het zogenoemde 'Stap-budget'. Verslavingskunde Nederland noemt de uitkomsten 'betreurenswaardig'.

De regeling 'Stimulering van de ArbeidsmarktPositie' (Stap) bestaat sinds dit jaar en is bedoeld voor scholing van werknemers. Nederlanders kunnen zich laten omscholen of bijscholen en krijgen voor geselecteerde opleidingen een bijdrage van de staat van maximaal €1.000 euro per persoon.

Argos vroeg bij het UWV de tot dusver toegekende subsidies uit. Uit de gegevens blijkt dat ruim 550.000 euro is toegekend voor opleidingen in de alcoholbranche. Tot nu toe is 80% van het budget voor 2022 opgemaakt, dus dit bedrag kan nog omhoog gaan. De meest succesvolle opleiding binnen de sector is de opleiding 'SVH Wijn 2 en 3' van de WTOL Academy. De cursus wordt omschreven als 'het leren en studeren over wijn in een gezellige sfeer'.

Verslavingskunde Nederland noemt het "betreurenswaardig" dat de overheid enerzijds problematisch alcoholgebruik wil terugdringen via afspraken in het Nationaal Preventieakkoord, en anderzijds subsidie besteedt aan het 'opleuken' van drinken. Dit is een signaal dat afstemming binnen de overheid beter kan en moet. Ook geeft dit aan dat er in de maatschappij nog veel te winnen is aan beeldvorming over alcoholgebruik.” Ook alcoholpreventie-expert Wim van Dalen noemt de resultaten "opmerkelijk". Van Dalen: "Voor SZW gaan economische belangen blijkbaar boven die van volksgezondheid. Stap-budgetten zouden wat het thema alcohol betreft hooguit kunnen worden besteed aan de wettelijk verplichte cursus Sociale Hygiëne voor leidinggevenden in de horeca en slijterij."

Een woordvoerder van minister Van Gennip van Sociale Zaken laat aan Argos weten dat het Stap-budget bedoeld is om mensen scholing te laten volgen die "gericht zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt en geen hobbymatig karakter hebben." In de opleidingen tot vinoloog of bartender ziet het ministerie dan ook geen bezwaren.

Bron: vpro.nl.

Laatste nieuws