NL EN
DONEER NU!

Regering gaf Heineken € 6,6 miljoen subsidie voor ontwikkeling via handel

23 maart 2016

Heineken kreeg de afgelopen jaren € 6,6 miljoen subsidie van de Nederlandse regering om via handel ontwikkeling in Afrika te brengen. Premier Rutte roemde Heineken in september 2015 tijdens een toespraak voor de VN, vanwege het inkopen van biergerst bij lokale boeren in Afrika.

Zembla onderzocht het effect van de € 1,3 miljoen subsidie* die Heineken Ethiopië van de Nederlandse regering kreeg voor de overname van twee staatsbrouwerijen.

Wie heeft er baat bij? Dat Heineken profiteert is duidelijk; de omzet is fors gestegen en het bedrijf beheerst nu 30% van de Ethiopische biermarkt. Maar dat geldt niet voor de Ethiopische overheid: Heineken betaalt nu namelijk - ondanks de gestegen verkoop - toch minder winstbelasting dan voor de overname in 2011. Daarnaast blijkt uit de cijfers die Zembla in handen heeft, dat er veel minder loonbelasting wordt betaald. Dat komt omdat sinds de overname van de twee brouwerijen, 699 Ethiopiërs hun baan hebben verloren. De werkgelegenheid in de brouwerijen is het dus ook niet ten goede gekomen. Wat het effect is op de armoede in het land en voor de brouwgerstboeren die meedoen is onduidelijk. Die laatsten hebben een hogere opbrengst en een betere prijs, maar mogen alleen nog maar leveren aan de brouwerijen van Heineken.

Een deskundige van het IMF beoordeelt de resultaten van het Nederlandse beleid als een loose-loose-win-situatie. Een verlies voor de Ethiopische schatkist, een verlies voor het brouwerij personeel en winst voor Heineken.

Bron: Zembla.vara.nl.

* Dat is bedrag dat Heineken Ethiopië zelf noemt. Zembla spreekt over € 1,2 miljoen.

Laatste nieuws