NL EN
DONEER NU!

Alcohol niet drinken, maar inhaleren

22 november 2019

Alcohol niet drinken, maar inhaleren Het inhaleren van vernevelde alcohol uit een ballon komt al langer voor in Groot-Brittannië. Dit weekend wordt het in Nederland geïntroduceerd.

De verkopers zeggen dat je met een relatief lage hoeveelheid alcohol tien minuten lang dronken kunt worden. Daarnaast zou een alcoholballon minder calorieën bevatten dan een glas alcohol.

Toxicologen zijn echter niet te spreken over het fenomeen. "Als je een glas drinkt, komt de alcohol geleidelijk in je bloed terecht, via je maag. Hier dringt alcohol rechtstreeks de bloedbaan binnen via de longen en gaat zo meteen naar de hersenen". Doordat er een zeer snelle opname van alcohol is, raak je ook zeer snel onder invloed. Er is een instant piek in je hersenen, het is vrij heftig, veel gevaarlijker dan een geleidelijke inname van alcohol. Met alle gevolgen vandien, voor je gezondheid, maar ook voor je gedrag."

In België is het ook recent geïntroduceerd. In een Gents café is een ballon vol alcoholgas te koop voor 5 euro. "Totaal onverantwoord", volgens Marijs Geirnaert van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (foto). "De zoveelste manier om alcohol op een 'hippe' manier aan jonge mensen te slijten."

Bronnen: vrt.be, rtlnieuws.nl en hln.be.

Laatste nieuws