NL EN
DONEER NU!

Engelse adviesorganisatie vindt nuladvies aan zwangeren te hard

18 mei 2017

De Engelse adviesorganisatie British Pregnancy Advisory Service (BPAS) vindt het advies aan zwangere vrouwen om alcohol helemaal in de ban te doen veel te hard, meldt The Guardian.

Sinds januari 2016 is in Engeland het advies aan vrouwen die zwanger zijn een complete alcoholban. "Wat we nu zien, is dat vrouwen een ongeplande, maar niet ongewenste zwangerschap soms beëindigen omdat ze denken dat er al heel snel onomkeerbare schade aan het kind is toegebracht", vertelt Clare Murphy van BPAS.

Ook zouden vrouwen zich volgens de stichting onnodig ongemakkelijk voelen in sociale situaties. "We moeten alcohol en zwangerschap serieus nemen, maar ook uitkijken dat het gevaar niet wordt overschat", vertelt Murphy. Ook Ellie Lee, directeur van het Centrum van Oudercultuur van de Kent Universiteit vindt dat een opgelegde ban zorgt voor onnodige stress en de normale sociale interactie belemmert.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is het niet eens met BPAS. Van Dalen: "In Nederland is het advies al jaren: géén alcohol als je zwanger bent. Bij het drinken van één glas alcohol tijdens de zwangerschap kun je er niet zeker van zijn dat er geen schade ontstaat bij het ongeboren kind, hoewel de kans op schade klein is. Als je de nulnorm loslaat zullen veel zwangere vrouwen zich nog onzekerder gaan voelen. De praktijk leert bovendien: één glas worden er al gauw twee."

Van Dalen is het ook niet eens met het argument dat niet-drinken de normale sociale interactie belemmert. Hij vindt dat zwangeren zich niet ongemakkelijk hoeven te voelen als ze niet drinken en adviseert hen desgevraagd simpel te antwoorden: "Ik ben gestopt met alcohol of ik doe mee met de IkPas actie."
Volgens Van Dalen neemt BPAS een grote verantwoordelijkheid op zich waarvan de gevolgen niet zijn te overzien. "Ze laten zich door emoties leiden en gaan daarmee in tegen de belangen van de moeder en haar (ongeboren) kind."

Bronnen: big.nl en theguardian.com.

Laatste nieuws