NL EN
DONEER NU!

Vijf Amsterdamse cafés week dicht, KHN verrast

20 februari 2024

Vijf Amsterdamse cafés week dicht, KHN verrast Vier cafés op de Amsterdamse Zeedijk en één kroeg in de Warmoesstraat moeten hun deuren volgende week gesloten houden. Reden is dat zij alcohol hebben geschonken aan een minderjarige.

De gemeentelijke controleur ging tweemaal met een 17-jarige testkoper op pad. Beide keren kreeg de tiener in de betreffende horecagelegenheden alcohol. Amsterdam gebruikt deze opsporingsmethode sinds 2021.

Na een eerste overtreding volgt een officiële waarschuwing. De tweede keer zijn ze één week dicht. Gebeurt het binnen een jaar weer, dan moeten ze een maand dicht. Bij een vierde overtreding wordt de alcoholvergunning ingetrokken.

"Een week dicht kost me zo’n tienduizend euro. Met een maand is het eigenlijk einde verhaal", zegt een van de uitbaters. "Ik denk er nu toch over een portier neer te zetten. Terwijl wij helemaal geen zaak hebben die zich richt op een jong publiek." Ook de andere ondernemers vertellen dat zij duizenden euro’s mislopen door de gedwongen sluiting.

De gemeente laat weten dat voorlopig alleen in het centrum met testkopers wordt gewerkt. De locaties waar gecontroleerd wordt zijn volgens het stadsdeel onder andere gekozen op basis van meldingen van jongerenoverlast of meldingen van alcoholgebruik onder jongeren, maar ook op basis van eerdere overtredingen in het gebied.

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is 'verrast': "Het voelt erg onredelijk aan dat deze zware maatregel wordt genomen."

Bronnen: at5.nl en telegraaf.nl.

Laatste nieuws