NL EN
DONEER NU!

55-plussers vaak onbekend met nadelige gevolgen alcoholgebruik

1 juni 2017

Over het algemeen gaan 55-plussers met het ouder worden minder drinken, maar het tegenovergestelde gebeurt bij 55-plussers die al overmatig drinken. Zij gaan met het ouder worden juist meer drinken. Een groot deel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust van de nadelige gevolgen van alcoholgebruik voor hun gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut naar de aard en omvang van het alcoholgebruik bij 55-plussers dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd.

Het percentage 55-plussers dat overmatig alcohol drinkt (gemiddeld meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week drinken) ligt tussen de 6,7 en 12,6%. 55-plussers die overmatig drinken zijn vaker alleenstaand, roken vaak, hebben een relatief hoog inkomen, bewegen minder en hebben vaker een angststoornis.
Matig drinken (gemiddeld tussen de 8 en 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen per week drinken) komt onder 21,2 tot 24,0% van de 55-plussers voor.
Het percentage 55-plussers dat minimaal maandelijks binge drinkt (> 4 glazen per gelegenheid voor vrouwen en > 6 glazen per gelegenheid voor mannen) is 13,1%.

Het merendeel van de 55-plussers lijkt zich niet bewust dat alcohol verslavend is, of niet goed voor de gezondheid. De huidige norm voor alcoholgebruik van de Gezondheidsraad luidt: ‘drink geen alcohol, of niet meer dan een glas per dag’. Ruim een derde van de 55-plussers denkt dat deze norm ligt op twee glazen per dag. Naarmate de leeftijd hoger wordt, geeft men vaker aan geen idee te hebben wat de huidige norm voor verantwoord alcoholgebruik is.

Bron: trimbos.nl.

alcoholgebruik-onder-55-plussers.pdfalcoholgebruik-onder-55-plussers.pdf (3,76 MB)

Laatste nieuws