NL EN
DONEER NU!

Griekse bierbrouwer wil 100 miljoen euro zien van Heineken

19 juni 2019

De Griekse brouwer MTB vraagt van Heineken een schadevergoeding van 100 miljoen euro in verband met een kartelzaak. Deze week zijn de voorbereidende zetten gedaan in het kader van het hoger beroep. De inhoudelijke behandeling volgt eind dit jaar.

Griekenland is het land van Amstel Bier. De Heinekendochter is al decennia marktleider in het land, met een aandeel dat op zijn hoogtepunt richting 90% piekte. Eind 2015 oordeelde de Griekse kartelwaakhond na twaalf jaar onderzoek dat Amstelbrouwer Athenian Breweries niet met open vizier heeft gespeeld. Distributeurs, bars en winkels zouden onder druk zijn gezet alleen voor biertjes uit de Heinekenstal te kiezen ten koste van de concurrentie. Athenian moest uiteindelijk knarsetandend een boete van 26,7 miljoen euro betalen.

De Macedonische en Thracische Brouwerij (MTB) was na lezing van de uitspraak van de kartelrechter ervan overtuigd, dat zij door het gedrag van Athenian in hun ontwikkeling zijn gesmoord. MTB had twintig, wel hónderd keer groter kunnen zijn, daarvan is MTB-bestuurder Demetri Chriss overtuigd. "Het is prima dat de Griekse staat ze (Athenian) heeft beboet, maar daar hebben wij niks aan. We willen compensatie voor de schade die ze hebben aangericht. Daar staat een prijs op." Daartoe zijn zij naar de Nederlandse rechter gestapt.

Zowel de Amsterdamse rechter als – tussentijds – het gerechtshof hebben het afgelopen jaar de eisen van MTB afgeschoten. Om Athenian aan te pakken moet MTB toch echt in Griekenland zijn en Heineken is volgens Europees recht niet verantwoordelijk voor het gedrag van zelfstandige dochters. Daar zijn de Nederlandse juristen van MTB het niet mee eens. Zij beweren dat moeders wel degelijk aangesproken kunnen worden op het gedrag van hun dochters. Wordt vervolgd.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws