NL EN
DONEER NU!

Heineken-topman zaait twijfels over relatie alcohol en kanker

16 februari 2023

In een interview in de Telegraaf zaait Heineken-topman Dolf van den Brink twijfels over de relatie tussen alcohol en kanker. Hij stelt dat gematigd gebruik onderdeel kan zijn van een gezonde leefstijl en dat er veel onduidelijkheid is over hoe bepaalde onderzoeken kunnen worden geïnterpreteerd.

Dat is de eerste maal dat een topman van Heineken zich publiekelijk afzet tegen feiten over alcohol die inmiddels wetenschappelijk onomstreden zijn.

"De wetenschap is er duidelijk over", zegt een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. "Er is geen veilige ondergrens: al bij één glas alcohol heb je meer kans op kanker." Om daaraan toe te voegen: "Het zou goed zijn als we dat allemaal meer tussen de oren hadden." Recent onderzoek van het Trimbos-instituut wijst inderdaad uit dat maar een derde van de Nederlanders de relatie legt tussen alcohol en kanker.

Volgens het Trimbos-instituut is kenniswinst op dit punt te behalen door een gezondheidswaarschuwing op etiketten te verplichten. Het Voedingscentrum vindt dit ook een goed idee.

Van den Brink laat niet blijken of hij dergelijke gezondheidswaarschuwingen ziet zitten. Hij wil vooral een dialoog met de samenleving en belangengroepen. Hij maakt zich dan ook zorgen dat er groepen zijn die niet meer met de alcoholbranche willen praten. Ook stelt hij dat er veel wantrouwen is naar de industrie om bepaalde nuances aan te brengen.

KWF Kankerbestrijding geeft aan niets meer in een dialoog met Heineken te zien. "De industrie houdt effectieve maatregelen tegen." Overigens is dat ook de lijn van de World Health Organization. Die adviseert gezondheidsorganisaties niet met de alcoholbranche te praten over preventie.

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws