NL EN
DONEER NU!

Genotmiddelenmisbruik babyboomers neemt in ontwikkelde landen toe

22 augustus 2017

Genotmiddelenmisbruik babyboomers neemt in ontwikkelde landen toe In ontwikkelde landen neemt het aantal oudere mensen (ouder dan 50 jaar) dat problemen ondervindt als gevolg van genotmiddelengebruik snel toe. In de Verenigde Staten zal het aantal ouderen dat in 2020 hiervoor behandeld moet worden naar verwachting verdriedubbeld zijn. In Europa wordt een verdubbeling verwacht. Dat meldt het gezaghebbende British Medical Journal in een redactioneel artikel.

In zowel Groot-Brittannië als Australië neemt het schadelijk gebruik van alcohol af, behalve bij mensen van 50 jaar en ouder. In deze leeftijdsgroep is er ook sprake van een sterke stijging van het bingedrinken. In Australië is een toename te zien van het druggebruik onder mensen van 60 jaar en ouder, met name het misbruik van voorgeschreven medicijnen. 50-plussers gebruiken ook meer illegale drugs (met name cannabis). De stijging van alcoholmisbruik bij "baby boomers" (mensen geboren tussen 1946 en 1964) is ook te zien in Aziatische landen.

Zorgwekkend is het toenemende aantal vrouwen dat op latere leeftijd drinkt, vooral als dat veroorzaakt wordt door life-events, zoals pensioen, een sterfgeval, een verandering in de thuissituatie, weinig contact met familie en vrienden en eenzaamheid.

De klinische complexiteit van oudere volwassenen die genotmiddelen misbruiken vraagt om nieuwe oplossingen voor een snelgroeiend probleem. Tot nu toe zijn er weinig tekenen van een gecoördineerde internationale aanpak om te komen tot geïntegreerde zorg.

Bron: bmj.com.

Laatste nieuws