NL EN
DONEER NU!

Organisatie Grand Prix op Zandvoort wil geen alcoholverbod

24 augustus 2023

Organisatie Grand Prix op Zandvoort wil geen alcoholverbod De organisatie van de Grand Prix wil geen alcoholverbod, maar heeft wel gezorgd voor twee vertrouwenspersonen om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

De voorzitter van de fanclub Formule 1 Vrouwen, Svenja Tillemans, vindt dat te weinig. Dat genieten bij de autowedstrijd schiet er nu immers vaak bij in, als gevolg van het grensoverschrijdend gedrag van de mannelijke bezoekers van de Grand Prix.

Volgens Tillemans komen die donderdagochtend aan op de camping in Zandvoort en zitten vanaf dat moment onafscheidelijk naast een krat bier. Naar de camping mag je per persoon maximaal 4,5 liter bier of wijn meenemen. "Er wordt vier dagen lang doorgezopen."

Er is geregeld dat er van vrijdagochtend tot zondagavond twee vertrouwenspersonen van de GGD Kennemerland aanwezig zijn bij wie slachtoffers van ongewenst gedrag zich kunnen melden. Contact leggen kan via sms of WhatsApp. Verder hebben medewerkers in een instructievideo te horen gekregen hoe ze moeten handelen bij ongewenst gedrag. Tillemans vindt dat je een heel zichtbaar en laagdrempelig meldpunt moet hebben en dat is er nog steeds niet.

Tillemans wil verder nog pleiten voor minder alcohol. Zij is niet tegen het schenken van bijvoorbeeld bier, maar ergert zich wel aan het feit dat er al vanaf 's ochtends vroeg pils gekocht kan worden."Te veel alcohol leidt tot dit soort gedrag – dat is bekend." Zij wil een alcoholverbod rondom het circuit. In Barcelona is dit tijdens de Formule 1 het geval "en daar heb je als vrouw geen last van de mannen." En: "Bij de Grand Prix in Oostenrijk is het alcoholbeleid aangepast. Daar mocht alleen alcohol gekocht worden in de fanzone. Eigen consumpties waren verboden, net als het meebrengen van bier naar de tribune. Werd je gesnapt? Dan werd je naar huis gestuurd."

Maatregelen rondom drank zijn echter nooit een optie geweest, zegt de woordvoerder van de organisatie van de Grand Prix. "Het is voor de meeste mensen een leuke dag waar een biertje bij hoort. Het moet niet zo zijn dat we stoppen met alcohol schenken omdat een paar mensen vervelend doen."

Bronnen: nrc.nl, volkskrant.nl, nporadio1.nl en parool.nl.

Laatste nieuws