NL EN
DONEER NU!

STAP dient klacht in over bierreclame van Brand

10 mei 2017

STAP dient klacht in over bierreclame van Brand Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen een reclame-uiting van het biermerk Brand. De commercial 'Uitgesteld Genot' is volgens STAP in strijd met artikel 8 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken.

In de Reclamecode staat dat reclameuitingen waarin 'een vrouw zich van haar kleding ontdoet of laat ontdoen tot zij topless of volledig naakt wordt, of uitingen waarin zij topless of naakt is (ook als dit niet overduidelijk het gevolg is van alcoholconsumptie)' niet zijn toegestaan.

In de betreffende commercial is er sprake van het tonen van een vrouw die zich geheel van haar kleding ontdoet en ook naakt te zien is, terwijl de voice-over zegt 'zinderend'. Het uitkleden van de betreffende vrouw gaat direct vooraf aan een erotische scene en zowel vooraf als achteraf aan het drinken van de eerste slok bier.

Tenslotte is STAP van oordeel dat het in de commercial zo sterk expliciet benadrukken van de ‘weldaden’ van de eerste slok alcohol een weerspiegeling is van de alcoholzucht (craving) die zware drinkers en ex-drinkers ervaren bij het zien van deze beelden. STAP vindt de commercial ook om die reden zeer sterk af te wijzen en maatschappelijk onverantwoord.

Bijzonder is dat de commercial waarover STAP nu een klacht indient en die STAP maatschappelijk onverantwoord vindt, eerder in het kader van de STIVA-award 2016 is genomineerd als beste en meest verantwoorde alcoholcommercial.

Bron: youtube.com.

Laatste nieuws