NL EN
DONEER NU!

Aanpak gezondheidsklachten naasten van verslaafden

7 januari 2021

In de Groene Amsterdammer van deze week een uitgebreid artikel over de anderhalf tot twee miljoen Nederlanders die gebukt gaan onder de alcoholproblemen van een familielid. Een groep waarvoor pas sinds een aantal jaar aandacht is. Bij lotgenotenbijeenkomsten in Utrecht leren naasten omgaan met verslavingsgedrag.

Kinderen van verslaafde ouders zijn de ggz-patiënten van de toekomst, blijkt uit schaars onderzoek naar de gevolgen van verslaving voor de naaste omgeving. Eén op de twaalf Nederlanders is opgegroeid in een gezin met drankproblemen. 60% van die kinderen krijgt als volwassene last van depressies, angststoornissen of verslavingen, tegen 25% van de rest van de bevolking. Over de impact van verslaving op partners, ouders, broers en zussen is nog minder bekend. Een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut wees in 2016 uit dat ook zij een matig tot sterk verhoogd risico op psychische klachten hebben waardoor ze vaker verzuimen op het werk.

“Verslaving in de familie schaadt wereldwijd de gezondheid van minstens honderd miljoen mensen”, stelt Jim Orford, emeritus hoogleraar klinische psychologie van de Universiteit van Birmingham. In Nederland zijn er volgens zijn conservatieve schatting 160.000 mensen ziek van het leven met een alcoholverslaafde. Orford heeft vijf jaar geleden samen met een aantal Britse collega’s, een internationaal netwerk opgezet, het Addiction and the Family International Network (AFInet), dat inmiddels tweehonderd onderzoekers en hulpverleners in twintig landen verbindt.

Hun onderzoek heeft een eenvoudig toepasbare 5-stappenmethode opgeleverd die de gezondheidsklachten van naasten vermindert. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is naasten helpen bij het mobiliseren van steun in hun omgeving.

Bron: groene.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl