NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik moeder in lactatieperiode gelinkt aan slechtere basisvaardigheden kind

20 maart 2020

Nieuw Australisch onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, linkt alcoholgebruik van de moeder tijdens de lactatieperiode aan slechtere basisvaardigheden van haar kind.

Onderzoekers van Macquarie University vergeleken gezondheids- en onderwijsgegevens van 5.107 leerlingen gedurende bijna 17 jaar en vonden een verband tussen drinken van de moeder tijdens het geven van borstvoeding en lagere NAPLAN-scores. Dat is een score op basis van een reeks tests, die frequent bij Australische leerlingen worden afgenomen, waarin gekeken wordt naar enkele basisvaardigheden.

Na rekening te hebben gehouden met factoren als blootstelling aan alcohol voor de geboorte, leeftijd van de moeder en geboortegewicht, ontdekten de onderzoekers dat kinderen van moeders die dronken tijdens de lactatieperiode, lagere scores haalden in alfabetiseringsproeven in groep 3 (7-10 jaar) en groep 5 (9-11 jaar). Hoe meer de moeders hadden gedronken, hoe lager de scores. Er was geen invloed op de rekenvaardigheden.

"De impact van alcoholgebruik tijdens de periode van borstvoeding kan in de loop van de tijd ook afnemen", aldus hoofdauteur, psycholoog Louisa Gibson. "Als we naar de resultaten van groep 3 en groep 5 NAPLAN kijken, was er een statistisch significant effect in de spelling-, schrijf- en grammaticascores in groep 3, maar in groep 5 waren de resultaten alleen nog significant verschillend in spelling." Er werd geen verband waargenomen bij leerlingen die nooit borstvoeding hadden gekregen.

L. Gibson and M. Porter. Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Academic Outcomes in Children. Nutrients (2020) 12, 829 doi:10.3390/nu12030829

Bronnen: theage.com.au en mdpi.com.

Laatste nieuws