NL EN
DONEER NU!

Meer dan twee glazen alcohol per dag is slecht voor hart

27 mei 2015

Meer dan twee glazen alcohol per dag is slecht voor hart Alcohol kan, in heel beperkte mate, goed zijn voor het hart. Maar te veel alcohol is juist schadelijk voor het hart. Waar ligt de grens? Bij twee, zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van professor Scott Solomon van de gerenommeerde Harvard Medical School, verschenen in Circulation: Cardiovascular Imaging.

De studie baseert zich op de medische gegevens van 4.466 ouderen waarbij ook naar hun alcoholconsumptie werd gekeken. De eerste conclusie van het onderzoek was te verwachten: hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op abnormale afwijkingen in de hartstructuur en -functie. Maar meteen werd ook duidelijk waar het omslagpunt ligt: vanaf twee glazen alcohol per dag, of 14 per week. Vanaf dat aantal worden de hartkamers na verloop van tijd groter, waardoor het hart harder moet werken om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Bij vrouwen lag de drempelwaarde zelfs maar nipt hoger dan één glas.

"Een klein beetje alcohol kan goed zijn, maar te veel is duidelijk gevaarlijk voor je lichaam", aldus Solomon. "Als je meer dan twee glazen per dag drinkt, begin je duidelijk bewijs te zien van cardiotoxische effecten op het hart die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. En de limiet kan voor vrouwen nog lager liggen."

Bron: time.com.

gonalves---relationship-between-alcohol-consumption-and-cardiac-structure.pdfgonalves---relationship-between-alcohol-consumption-and-cardiac-structure.pdf (792 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl