NL EN
DONEER NU!

Rechter: Gemeente moet optreden tegen website die sterke drank aanbiedt zonder vergunning

8 juli 2016

Rechter: Gemeente moet optreden tegen website die sterke drank aanbiedt zonder vergunning Mag een gemeente besluiten niet op te treden tegen een bedrijf dat zonder slijterijvergunning een website exploiteert die gelegenheid biedt tot het doen van bestellingen voor sterke drank door particulieren? De Rechtbank Den Haag oordeelt dat dat niet mag.

De vraag die bij de rechter voorlag was: heeft de burgemeester van Noordwijk terecht besloten niet op te treden tegen een website die verkopers de mogelijkheid biedt hun whisky-collectie te verkopen? De SlijtersUnie had de burgemeester van Noordwijk daarom gevraagd. De Rechtbank heeft nu bepaald dat Noordwijk handhavend moet gaan optreden.

Volgens de Rechtbank moet - gelet op het algemeen belang dat gediend is met handhaving in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift - het bestuursorgaan dat bevoegd is om met een last onder bestuursdwang of dwangsom op te treden, in de regel van deze bevoegdheid gebruik maken. Slechts onder bijzondere omstandigheden mag van het bestuursorgaan worden gevergd, dat niet te doen.

Bronnen: recht.nl en rechtspraak.nl.

Laatste nieuws