NL EN
DONEER NU!

Valkenswaard overweegt 'gemeentecafé'

12 oktober 2016

De gemeente Valkenswaard overweegt zelf een café op te zetten om ook jongeren onder de 18 een leuke uitgaansavond te bezorgen, waar iedereen, van elke leeftijd, welkom is.

Er wordt in de gemeentekroeg ook alcohol geschonken, maar uiteraard niet aan 18-minners. Treft men een jongere aan met drank, dan wordt hij bestraft en niet de horecabaas.

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, begrijpt dat Valkenswaard de jongere met drank in het café wil aanpakken. Van Ginneken: "Als die jongere onder de 18 jaar is, kan dat op grond van de Drank- en Horecawet. Het café wordt namelijk gezien als een 'voor het publiek toegankelijke plaats' en daar mogen jongeren onder de 18 geen alcohol aanwezig hebben en dus ook niet drinken."

Dat Valkenswaard de gemeentelijke horecabaas niet gaat bestraffen verbaast haar. Van Ginneken: "Als die horecabaas drank verstrekt aan een 18-minner of als hij aan een volwassene drank verstrekt die 'voor iedereen overduidelijk' bestemd is voor een 18-minner dan moet hij gewoon een boete krijgen. Waarom niet? Voor commerciële en gemeentelijke horecabazen kunnen geen verschillende regels gelden."

Bron eerste twee alinea's: ed.nl.

Laatste nieuws