NL EN
DONEER NU!

Stevige drinkers én niet-drinkers lopen meer risico op dementie

2 augustus 2018

Stevige drinkers en niet-drinkers lopen meer risico op dementie, maar om verschillende redenen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen studie onder ruim 9.000 Britse ambtenaren die 23 jaar werden gevolgd (Whitehall II studie). Er bleek geen verband tussen matig alcoholgebruik en het risico op dementie.

De studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, werd uitgevoerd door onderzoekers van University College London en het Franse INSERM.

Uit het onderzoek bleek dat de kans om dementie te ontwikkelen bij de deelnemers steeg in lijn met het aantal alcoholeenheden dat per week werd geconsumeerd. Een van de oorzaken van deze relatie met dementie was schade aan het zenuwweefsel. De studie vond ook dat het risico op dementie vier keer hoger was bij deelnemers die in het ziekenhuis waren opgenomen wegens chronische ziekten veroorzaakt door stevig alcoholgebruik.

Maar ook bij degenen die op middelbare leeftijd níet dronken vond men een hoger risico op dementie. Het bleek vooral te gaan om vrouwen met lage SES. Deze demografische groep heeft een hogere prevalentie van cardiometabolische aandoeningen, zoals diabetes, beroerte of hartaandoeningen. De hogere kans op dementie in deze groep werd dan ook deels veroorzaakt door de verhoogde prevalentie van deze aandoeningen. In elk geval bleken de niet-drinkers zonder cardiometabolische aandoeningen geen hoger risico op dementie te hebben.

Over het algemeen werd geen bewijs gevonden dat alcoholgebruik tussen 8 en 112 gram pure alcohol (0,8 tot 11 Nederlandse standaardglazen) per week het risico op dementie verhoogt, concludeert het onderzoek.

S. Sabia, A. Fayosse, J. Dumurgier, A. Dugravot, T. Akbaraly, A. Britton, M. Kivimäki & A.Singh-Manoux. Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort study. British Medical Journal 2018;362:k2927 | doi: 10.1136/bmj.k2927

Bron: irishtimes.com.

sabia---alcohol-consumption-and-risk-of-dementia.pdfsabia---alcohol-consumption-and-risk-of-dementia.pdf (615 kB)

Laatste nieuws