NL EN
DONEER NU!

Kwart jongeren en jongvolwassenen gebruikt alcohol en softdrugs voor mentale klachten

6 oktober 2023

Jongeren en jongvolwassenen van 16 tot 34 jaar gebruiken in groten getale alcohol en softdrugs om te kunnen omgaan met mentale klachten. Dat blijkt uit het #openup-onderzoek van 3Vraagt, HUMAN en MIND.

In de afgelopen twee jaar heeft één op de vijf jongeren weleens alcohol gebruikt vanwege psychische problemen. En 5% gebruikt zo nu en dan wiet of hasj om te dealen met de mentale pijn.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND Korrelatie, "Ik denk zelfs dat meer dan een kwart van de jongeren naar drank of drugs grijpt als het niet goed met ze gaat. Mijn hulpverlenershart doet pijn als ik dit nieuws hoor: omdat dit ook de mensen zijn die (nog) geen hulp krijgen."

In de leeftijdsgroep uit het onderzoek is het behoorlijk sociaal geaccepteerd om te drinken. 'Doe eens gezellig, drink mee, doe een pilletje mee': deze consensus heerst enorm. “We moeten daar eens mee stoppen," zegt Lidewy resoluut. "Je bent oké als je jezelf bent. Je hebt geen drank en drugs nodig om leuk te zijn! Je kan in een negatieve cirkel raken: dat je baalt van jezelf als het minderen niet lukt."

Bron: npo3fm.nl.

Laatste nieuws