NL EN
DONEER NU!

Nieuwe waarschuwing op alcoholverpakkingen in Australië en Nieuw-Zeeland

17 juli 2020

Nieuwe waarschuwing op alcoholverpakkingen in Australië en Nieuw-Zeeland Negen ministers uit Australië en 1 minister uit Nieuw Zeeland, allen betrokken bij de voedselveiligheid in beide landen, hebben vandaag met 6 vóór en 4 tegen, ingestemd met de introductie van een nieuwe alcohol en zwangerschaps-waarschuwing op alcoholverpakkingen. De pictogrammen die nu op flessen en blikjes staan zijn soms zeer onduidelijk (bovenste foto)

Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), een overheidsorganisatie die voor Australië en Nieuw-Zeeland voedselnormen ontwikkelt, had in februari al het nieuwe waarschuwingslabel goedgekeurd. De ministers besloten toen hun veto daarover uit te spreken. Vanuit de alcoholindustrie was er veel weerstand: nieuwe waarschuwingen op verpakkingen zouden erg duur zijn. Dat resulteerde op 24 juni jl. in een aanpassing van het voorstel van FSANZ.

Volksgezondheidsorganisaties hadden ondertussen een lobby gestart ten gunste van de nieuwe verplichte waarschuwing, waaraan uiteindelijk zo’n 200 organisaties en 4.000 individuen hebben deelgenomen. Met succes dus.

"Alcohol kan levenslang schade toebrengen aan uw baby". Dat wordt de nieuwe tekst op alle flessen van 200 ml en groter. Het nieuwe label voor flessen groter dan 200 ml bevat ook de woorden "zwangerschapswaarschuwing" in rode, vetgedrukte hoofdletters en een pictogram van een silhouet van een zwangere vrouw die drinkt met een rode streep erdoor (onderste foto). Op alcoholflessen tot 200 ml hoeft alleen het pictogram weergegeven te worden.

Bron onder meer: foodstandards.gov.au.

Laatste nieuws