NL EN
DONEER NU!

Droge maand loont in alle opzichten

4 januari 2020

Droge maand loont in alle opzichten Een droge maand heeft altijd zin, aldus Arnt Schellekens van Radboudumc, die – samen met leverarts Eric Twja - onderzoek deed naar de effecten op lichaam en geest van een maand zonder alcohol bij matige drinkers.

De gezondheidswinst is substantieel. Maar ook mentaal boekten de alcoholvrijen winst. Het automatisme waarmee zij dronken, werd doorbroken. Bij een kennistest scoorden de mensen na één maand zonder alcohol duidelijk beter. Zij voelden zich ook fitter en alerter. En in vergelijkbaar Engels onderzoek rapporteerden de deelnemers dat ze beter sliepen.

Ook je lever profiteert van een alcoholvrije periode. De schade die alcoholgebruik aanricht kan enige mate herstellen door je lever rust te geven. Verder neemt het buikvet af, evenals het slechte cholesterol. Idealiter leert je brein ondertussen positieve associaties te koppelen aan lekkere alcoholvrije cocktails in plaats van aan alcohol.

Volgens Schellekens draait het bij het terugdringen van genotmiddelen, dus ook alcohol, om drie zaken: beschikbaarheid, betaalbaarheid en sociale acceptatie. Die laatste is nu hoog, maar zou kunnen dalen. Dat zagen we eerder bij roken. Best raar vindt Schellekens, dat alcohol zo geaccepteerd is in ziekenhuizen en bij topsport. Hoe zou de acceptatie zijn als Holland Heineken House zou worden omgedoopt in Holland Marlboro House?

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws