NL EN
DONEER NU!

Kritiek economen Erasmus Universiteit op berekening kosten/baten van alcohol

2 november 2016

Kritiek economen Erasmus Universiteit op berekening kosten/baten van alcohol Drie economen van de Erasmus Universiteit halen in het blad ESB de onlangs verschenen Maatschappelijk Kosten-Baten Analyse Alcoholgebruik van het onderzoeksinstituut RIVM volledig onderuit.

Die berekeningen van het RIVM zijn op drijfzand gebouwd, zo schrijven promovendi Albert Jan Hummel, Matthijs Oosterveen en hoogleraar economie Bas Jacobs vandaag in economenblad ESB. "Het is niet ondenkbaar dat het RIVM-rapport de baten van alcoholconsumptie met vele miljarden onderschat."

Hun kritiek richt zich vooral op de berekening van het geluksgevoel door het RIVM. Volgens de Erasmus-onderzoekers heeft het RIVM niet de algemeen geldende leidraad voor dergelijke analyses gevolgd. In het artikel schrijven ze dat maatschappelijke kosten van vroegtijdig overlijden, verlies van arbeidsproductiviteit en verlies van kwaliteit van leven door het RIVM dubbel worden geteld. In dat 'geluksgevoel’ verdisconteren consumenten voor een groot deel zelf al de nadelen van alcoholgebruik, schrijven de economen. Het RIVM heeft daar geen rekening mee gehouden.

Daarnaast heeft het RIVM verkeerd berekend hoe consumenten reageren op prijsverhogingen. De berekeningen zijn gebaseerd 'op een misvatting’. Volgens de drie economen zullen consumenten veel minder vaak hun glaasje laten staan als de alcoholaccijns omhoog gaat dan het RIVM veronderstelt.

Artikel ESB: hier in te zien.

Bron: telegraaf.nl.

Update: Januari 2019 is een herziene versie van het RIVM-rapport gepubliceerd. Hierin is deels rekening gehouden met de kritiek van de Erasmus Universiteit..

Laatste nieuws