NL EN
DONEER NU!

VVD-Kamerlid en MDL-arts spreken over vervolg alcoholbeleid

26 januari 2023

De zogenaamde Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord is gesneuveld. Aan die tafel zaten de overheid, gezondheidsorganisaties en de alcoholindustrie plannen te maken om alcoholmisbruik in Nederland tegen te gaan. Maar wat blijkt na vier jaar van overleggen? De tafel is mislukt en alle partijen zitten nu met een kater. Hoe nu verder?

In De Nieuws BV spreekt Natasja Gibbs erover met VVD Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en Bart Takkenberg, maag-, darm- en leverarts in het Amsterdam UMC.

Heerema vindt dat het alcoholbeleid zich moet richten op drie groepen: problematische drinkers, zwangere vrouwen en jongeren. Wat de VVD betreft moeten er geen algemene maatregelen komen, zoals staatssecretaris Maarten van Ooijen wil. Heerema vindt dat de overheid mensen met rust moet laten. En desgevraagd zegt hij dat blurring (mengvormen winkel/horeca) toegestaan moet worden. Ondernemers moeten de kans krijgen hun zaak aantrekkelijk te maken door alcoholhoudende drank aan te bieden. Hij is ook van mening dat de overheid de industrie aan tafel moet uitnodigen.

Eén derde van het werk van Takkenberg is alcoholgerelateerd. Aanzienlijke aantallen van zijn patiënten, consumeren te veel alcohol en krijgen lever- en andere problemen, maar dat blijft allemaal onder de radar. Zij vinden zelf dat ze niet te veel drinken. Daarom moet in Nederland het algehele consumptie-niveau naar beneden. Takkenberg vindt blurring daarom ook niet verstandig. Dan krijg je proeverijen in de supermarkt en kratjes bier in de bouwmarkt. Ook ziet hij niets in samenwerking met de industrie. Je hebt de industrie niet nodig bij de ontwikkeling van alcoholbeleid. Zij traineren en hebben een dubbele agenda.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws