NL EN
DONEER NU!

’t Taphuys Arnhem opent haar deuren

3 mei 2017

’t Taphuys Arnhem opent haar deuren De opening was iets later dan gepland, maar op dinsdag 2 mei om 20.00 uur ging ’t Taphuys in het voormalige postkantoor op het Jansplein in Arnhem voor het eerst open voor het publiek. ’t Taphuys is geen gewoon café waar je je biertje aan de bar bestelt. In ’t Taphuys tappen de gasten zelf hun eigen biertje of wijntje. Dat gebeurt via de ‘tapwand’. Het huidige concept lijkt in strijd met de Drank- en Horecawet.

De originele tapwand heeft 100 verschillende soorten speciaalbieren en 80 verschillende wijnen. Bij deze tapwand kunnen de gasten zelf tappen, proeven, ontdekken en borrelen. Met een pasje, dat je bij de balie koopt, betaalt de gast de hoeveelheid die hij tapt. "Wie een biertje of een wijntje van de tap wil, moet dat zelf doen. Maar wordt daarbij wel geholpen als iemand dat wil. Flesjes bier serveren wij wel aan tafel", zegt bedrijfleider Kay Ketelaar.

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is van oordeel dat dit concept – althans zoals er over in de media wordt geschreven - in strijd is met de Drank- en Horecawet. In die wet staat immers dat het ondernemers verboden is automaten te hebben staan waaruit de afnemers zelfstandig alcoholhoudende drank kunnen betrekken. Hoewel er hier sprake is van het kopen van een pasje, gaat het toch om 'zelfstandig betrekken van alcoholhoudende drank' en dat is dus verboden.

"De wetgever heeft deze bepaling in de wet opgenomen om te zorgen dat de leeftijdsgrens wordt nageleefd en dat er geen alcohol wordt verstrekt aan dronken personen. Zonder controle bij de tap is dat niet mogelijk. Ik denk dat het probleem kan worden opgelost door te werken met polsbandjes en bij de tapwand iemand te zetten die continu oog houdt op elke verstrekking", aldus Van Ginneken.

Bronnen: arnhem-direct.nl en gelderlander.nl.

Laatste nieuws