NL EN
DONEER NU!

Stunten met alcoholhoudende drank behoort 1 juli tot het verleden

16 juni 2021

Stunten met alcoholhoudende drank behoort 1 juli tot het verleden Supermarkten en slijterijen mogen met ingang van 1 juli niet langer meer dan 25% korting geven bij de verkoop van alcohol. Dat staat in de nieuwe Alcoholwet die per die datum de Drank- en Horecawet vervangt.

Behalve het verbod op grote kortingen op drank, wordt in de Alcoholwet ook het doorgeven van drank aan minderjarigen strafbaar gesteld en wordt de naleving van de regels voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank 'op afstand' (zoals online) strenger. KHN vindt het goed dat het doorgeven van alcohol aan minderjarigen, strafbaar wordt.

De strengere regels voor het stunten met prijzen, gelden nadrukkelijk voor 'gebruik elders dan ter plaatse', de horeca is daarmee dus uitgezonderd. En daarmee de 'happy hours' ook. Gemeenten mogen zulke acties wel aan banden leggen.

Een andere wijziging, die wat betreft concurrentiepositie in het nadeel kan zijn van supermarkten, is dat online bestellingen van sterk drank (en overige producten behorende tot het slijtersbedrijf) alleen mogen worden verkocht via een website die geen andere producten aanbiedt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat supermarkten per 1 juli niet langer dranken die in hun borrelshop worden verkocht, aan kunnen bieden via de eigen, algemene website voor het thuisbezorgen van boodschappen.

Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is te spreken over het stuntverbod in de nieuwe Alcoholwet. "Prijsmaatregelen zijn altijd effectief. Er zijn nu ook veel te veel aanbiedingen op internet en in de supermarkt." Hij verwacht wel dat het lastig wordt goed te controleren of alle winkels zich er aan houden.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zal de nieuwe regels handhaven. Bij overtreding, wordt een boete opgelegd. "De hoogte kan variëren van € 1.360 euro tot € 5.440 euro", laat een woordvoerder weten. De precieze hoogte hangt onder andere af van hoe groot het bedrijf is en of dat eerder de fout in is gegaan. "Naast het opleggen van een bestuurlijke boete kan de NVWA ook een last onder dwangsom opleggen om een stuntaanbieding te doen stoppen."

Bronnen: nu.nl en rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws