NL EN
DONEER NU!

Na RCC-uitspraak onduidelijkheid over toekomst prijskortingsregels RvA

26 april 2018

Na RCC-uitspraak onduidelijkheid over toekomst prijskortingsregels RvA De voorzitter van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft geoordeeld dat online wijnwinkel Wijnoutlet in strijd heeft gehandeld met de regels uit de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA) m.b.t. maximale prijskortingen door een advertentie te plaatsen waarin zij een wijn aanbiedt met 69% korting.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP had om een uitspraak van de RCC over de advertentie in De Volkskrant gevraagd. STAP wilde weten hoe de RCC omgaat met de prijskortingsregels uit de RvA na een eerder kort-geding vonnis. Daarin bepaalde de voorzieningenrechter dat Wijnoutlet - gezien de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek - niet gebonden is aan de prijskortingsregels uit de RvA. Er zouden geen redenen zijn waarom een online wijnwinkel kan worden gedwongen zich aan die regels te houden.

De voorzitter van de RCC is het niet met de voorzieningenrechter eens. Zijn motivering is dat de regels van de RvA strekken tot het maken van verantwoorde reclame voor alcoholhoudende drank vanuit het oogpunt van bescherming van de volksgezondheid. Een zorgvuldige wijze van drank aanprijzen is, aldus de voorzitter van de RCC, tevens in het belang van de alcoholbranche. Omdat deze gedragsregels een andere grondslag hebben dan de regels uit het Burgerlijk Wetboek vindt de voorzitter van de RCC dat hij mag oordelen of in strijd met de RvA is gehandeld. Hij is van oordeel dat daarvan in dit geval sprake is.

Wijnoutlet is niet in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. De vraag is of dat betekent dat zij zich voortaan aan de prijskortingsregels gaan houden. De RCC staat machteloos als Wijnoutlet het oordeel van de voorzitter naast zich neerlegt. Dat zou namelijk betekenen dat de prijskortingsregels uit de RvA hun algemene werking hebben verloren en zinloos zijn geworden.

Volgens STAP is het risico groot dat meer alcohol-adverteerders met hoge prijskortingen gaan stunten en daarmee de regels van de RvA aan hun laars lappen. STAP zal dit probleem aan de orde stellen bij het overleg in het kader van het Nationale Preventieakkoord, een initiatief van staatssecretaris Blokhuis.

Bron: reclamecode.nl.

Laatste nieuws