NL EN
DONEER NU!

Internationaal onderzoek: er zijn nu bijna net zoveel vrouwen die drinken als mannen

25 oktober 2016

Alcohol drinken (en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen) was vroeger echt een mannenkwestie. Tegenwoordig drinken bijna net zoveel vrouwen als mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of New South Wales.

De onderzoekers keken naar 68 eerdere studies naar het drinken van alcohol door mannen en vrouwen van over de hele wereld. Hun analyse van het drankgebruik van 4 miljoen mensen geboren tussen 1891 en 2001 toont aan dat mannen vroeger veel meer geneigd waren om alcohol te drinken dan vrouwen. Mannen hadden daardoor ook vaker een drankprobleem en gezondheidsproblemen die te maken hebben met alcoholgebruik. Zo ontwikkelden mannen in het begin van de vorige eeuw 3,6 keer zo vaak alcoholgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals levercirrose.

In de afgelopen decennia is het gat tussen mannen en vrouwen steeds kleiner geworden. Van de mensen die aan het eind van de 20e eeuw ter wereld kwamen, dronken de mannen nog maar 1,1 keer zo vaak alcohol als de vrouwen. Mannen kampen inmiddels 1,2 keer zo vaak met problematisch drankgebruik als vrouwen. Mannen krijgen 1,3 keer zo vaak gezondheidsproblemen gerelateerd aan drank.
De verschillen zijn dus een stuk kleiner geworden. Volgens de onderzoekers is dat deels te wijten aan de veranderende rollen van mannen en vrouwen in de maatschappij. Bovendien is alcohol makkelijker verkrijgbaar en is er meer reclame voor drank gericht op vrouwen en dan vooral jonge vrouwen.

Onderzoek: Slade T, Chapman C, Swift W, et al. Birth cohort trends in the global epidemiology of alcohol use and alcohol-related harms in men and women: systematic review and metaregression. BMJ Open 2016;6:e011827. doi:10.1136/bmjopen-2016011827

Bron: gezondheidsnet.nl.

slade-a.o.-birth-cohort-trends-in-the-global-epidemiology-of-alcohol-use-and-alcohol-related-harms-in-men-and-women.pdfslade-a.o.-birth-cohort-trends-in-the-global-epidemiology-of-alcohol-use-and-alcohol-related-harms-in-men-and-women.pdf (1,28 MB)

Laatste nieuws